Aşkın dili, dini, rengi hele ki siyaseti hiç yoktur. Korkmayın, aşık olun ve aşkınızın arkasında durun...

2 Kasım 2012 Cuma

Çiçeklerin Kanı/Anita Amirezvani

Öyle güzel bir İran yolculuğuna çıktım ki!... Gerçekten orda yaşadım o mis kokulu yemeklerinin tadına baktım, sıcacık kahvelerinin dumanını yüzümde hissedip içimi ısıttım, sefaletlerine şahit oldum, saraylarına konuk oldum.... daha neler neler
Çünkü kitabımın karakterleri o kadar gerçekçiydi ki adeta hayattan alma karakterler ve tarifleri çok başarılıydı...
Yazarın anlatım şeklini çok beğendim, dili oldukça akıcıydı. Anlatım net ve son derece basitti.Roman, dönemin sosyal yapısı hakkında da oldukça başarılı anlatımları içeriyor...Ayrıca, daha önce hiç duymadığım muta evliliği, muta nikahı hakkında da bilgi sahibi oldum. İnternet üzerinde muta evliliğini ve İran İsfahan şehrini şöyle kısacık bir araştırmaya gittim Kitaptan bahsettikten sonra araştırmalarım hakkında kısacık notlar da vermek isterim.
Roman içinde bir de hikaye anlatımlarına yer verilmesi, romanı daha da çekici hale getirmiş. Kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum son zamanlarda okuduğum en etkileyici romandı. Hoş bittiğine inanamadım, çok net bir şekilde aniden bitmesi biraz üzdü beni.

içeriğinden kısacık bahsedicek olursam:
17. yy İran'ında evlenme çağına gelmiş 14 yaşında bir köylü kızının babasının ölümüyle başlayan yorucu hikayesidir. İsfahan da Şah için halılar tasarlayan ve dokuyan üvey amcasının yanına taşınmalarıyla hayatlarının bambaşka bir boyuta geçişininin, tüm bu zorluklara ve 14 yaşında kadın adını alan çocuk bedenine rağmen tüm güçlüklere göğüs gerişinin hikayesidir. Kadına verilen değerin canlı bir örneğidir...
Kitabı elinizden bırakmak istemeyeceğinizin garantisini vererek çok da fazla içerik hakkında açıklama yapmak niyetinde değilim...
ve küçük bir not daha düşmek isterim kızımızın annesinin hastalanıp ölümle savaş verdiği anlarda "bibi nolursun benimle kal" diyerek ağladığı dakikaları öyle içten hissetim ve gözyaşlarıma engel olamadım...

gelelim araştırmalarıma:
Muta nikahı bir erkeğin İslamiyetin ilk yıllarında belli bir ücret karşılığında bir kadınla belirli bir süreliğine evlenmesidir. Hz. Ömer bu nikanın zinadan farkı olmadığını söyleyerek yasaklamıştır. Bazı kaynaklarda İslan dininde helal bazı kaynaklarda haram olduğu ileri sürülmüş tartışmalara gidilmiştir.
İsfahan şehri ise:
İsfahan Safevi döneminde başkent ve dünyanın en büyük şehirlerinden biriymiş. Bugün bile geçmişteki o ihtişamını korumaya devam etmektedir. Şehir, birçok güzel bulvarıyla, köprüleriyle, saraylarıyla, camileriyle ve minareleriyle İslami mimariyi yansıtmasından dolayı meşhurdur.

Bu çook güzel kitabımı bitirmemin verdiği burukluk ama mutluluk ile yeni bir kitaba daha başlarım. Ve yazıma yorumlarınızı dört gözle beklerim:)







8 yorum:

  1. okumuş olmanıza çok sevindim. Bu kitap okunmalı. Mutlak okunması gerekli kitaplar arasında yer almalıdır. Size Aşk Sarhoşluğunun Sabahı da öneririm. Bu kitabı beğenmişsiniz o kitaba hayran kalacaksınız. Ben illaki seçim yapacak olsam Aşk Sarhoşluğunun Sabahı derim.
    Muta evliliğini bende Çiçeklern Kanı nı okurken araştırmıştım ve ne olduğunu öğrendiğimde ağzım açık kalmıştı. iğrenç bir durum. kadın nasıl eşya konumunda işte buyurun muta Evliliği veya nikahı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitabı okuduğum için ben de çok mutluyum kesinlikle okunası bir kitap...
      Aşk Sarhoşluğunun Sabahını da not aldım bu ara kitap alamıyorum ama alacaklar listemde
      Muta evliliğine gelince nette hakkındaki yorumları okuyunca daha çok tiksiniceksiniz hala bunun helal olduğunu savunanlar var
      Kuranda geçtiğini söyleyenler var (Kuranda geçip geçmediği hakkında bir bilgim yok ama bizim dinimizde böyle bir şeye izin verilmeyeceğinden de eminim) ama zinadan farkı olmadığını kadın pazarlamaktan farkı olmadığını görmüyorlar...

      Sil
    2. Kuranda geçmiş olduğunu kesinlikle kabul etmiyorum. Bizim dinimiz açık açık zinayı mı kabul ediyor? olamaz böyle bir şey. Burada açık ve net kadının metres tutulmasıdır. Kullan ve kadını at. Sizinde belirtmiş olduğunuz gibi kadın pazarlamasıdır Bunu asla bizim kitabımız kabul etmez.

      Sil
    3. kesinlikle katılıyorum size...

      Sil
  2. Merhaba, listemde bu kitap var alınacak eldeki kitaplar eritilince :))
    Bu arada bir şey demek isterim, blog arka planınız çok güzel fakat yazı renginiz okunmuyor ve buda sayfada ki yazınız<ı bizim okumamızı güçleştiriyor. Kendi adıma sizi takip ettiğimden belirtmek isterim.
    İyi akşmlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitabı kesinlikle okumalısın
      önerinizi dikkate alıcam teşekkürler yorumunuz için...

      Sil
  3. en kısa zamanda okumayı dusunuyorum canım
    http://psikologaysegulantalya.blogspot.com/

    YanıtlaSil