Aşkın dili, dini, rengi hele ki siyaseti hiç yoktur. Korkmayın, aşık olun ve aşkınızın arkasında durun...

26 Haziran 2016 Pazar

Kırmızı Saçlı Kadın/Orhan PAMUK





Dun bitirdigim kitabı ilk defa popularitesine kapılarak aldıgım dogrudur.Çok sevmem böyle kitap almayı ama...
Surekli YapıKredi bankamatikte karşıma çıkması merak uyandırıyordu. Açık konuşmak gerekirse bir kez içerigi nedir diye açıp okumuşlugum da yok hani. Birgun D&R da indirim reyonunda görunce almış bulundum. Alınca farkettim ki beni almam için merak uyandıran kapagı olmuş.
Kapakta isminden esinlenilmiş Dante Gabriel RASETTE'nin Regina GORDİUM isimli desen çalışması mevcut. İçeriginde ise Gulcihan kendini bu kadına benzetiyordu. Kapagındaki yerini de böylece almış.

Orhan PAMUK ile tanışmam böylece son kitabıyla oldu. Dilinin çok agır oldugu söyleniyordu. Bu kitapda agır bir dil göremedim. Belki kitabın sonlarına dogru...
2. bölumun sonunda bir laf kalabalıgı var gibi fakat, genelinin akıcı oldugu bile söylenebilir.
Konu olarak zor bir konu seçilmiş.Konuyu Batının ve Dogunun 2 buyuk efsanesi Sophokles'in Kral Oidipu'u ile Firdevsi'nin Rustem ve Suhrab'ı ile şekillendirmiş. Böylece esrarengiz havasıyla okuyucuda merak uyandırıyor. Bir kuyudan neler çıktı neler?
Cem'in kuyuya indigi bölum vardı. Çok etkiledi beni. İrkildim, nefes alış verişini, kalp atışlarını hissettim. Cem'in korkuya kapılıp ne yapacagını bilemedigi bölumde ise çaresizligini hissettim. "Göge çıkıp yıldızların ışıltısına ulaşmak yerine, uzerine uyudugumuz topragın içine girmeyi hayal etmemiz dogru muydu?" sözu uzerine de bir sure dusundum.
Anlayamadıgım gereksiz buldugum hatta acaba yanlış mı okudum dedigim bölumler de vardı(mesela kırmızı saçlı kadının evliligi zaten karmakarışık bir aşk hayatı verilirken kocasının kardeşiyle evlenmesi gerekli miydi???)
Kitap hakkındaki birçok eleştiriye katılmadıgım dogru ama gerçekten zor bir konu.

Kitap 3 bölum ile karşımıza çıkıyor.
Bölumlerde farklı kişilerin agzından tanık oluyoruz gibi ama aslında kitabın geneli Enver tarafından yazılmış. Enver de kim? OKUYUNUZ...

Biraz da kitabın içindeki efsanelere bakacak olursak ki bence kitabı etkileyici hale getiren bunlardı. Biri Antik Yunan tragedyası babasını öldurup annesiyle evlenen OEDİPUS'un trajik sonu, bir digeri de Firdevsinin eski İran efsaneleri uzerine kurulu Şehnamesinde geçen oglu Suhrab'ı olduren Rustem'in hikayesidir. Birbirlerine çok benzemekle birlikte çok ters hikayeler aslında. Kitabı okuyunca internette azıcık da bu efsaneler ile ilgili yazılara gözatmanızı tavsiye ederim.

Kitapdan bahsederken içerige çok fazla girip buyusunu bozmak istemedigimden OKUYUNUZ diyerek yazımı burada sonlandırıyorum.



2 yorum:

  1. Ben de kitabı çok beğenmiştim, özellikle sizin de dediğiniz gibi Cem'in kuyuya inişi beni de çok etkilemişti, Oedipus gibi mitolojik öğeler de kitabın etkisini arttırıyor, çok güzel anlatmışsınız, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkur ederim
      kitaplarda buluşmak dilegi ile..

      Sil